Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Δημοκρατία. Ο σκοπός, η πολιτεία, οι αξίες - 10.12.2014

Γιώργος Κοντογιώργης

Η τέταρτη διάλεξη με θέμα «Ο χρόνος της δημοκρατίας και η ουτοπία» από το σεμινάριο πολιτικής επιστήμης: «Η δημοκρατία. Από τη θεωρία στην πράξη και η εποχή μας», το οποίο έγινε από 19/11 έως 17/12 στο χώρο του Persona Grata1.

Το σεμινάριο είχε σκοπό να αναδείξει την έννοια, το σκοπό και το χρόνο της δημοκρατίας, καθώς και τους λόγους που η εποχή μας αδυνατεί όχι μόνο να συναντηθεί πράγματι αλλά και να συλλάβει το περιεχόμενο της. Εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο και οι λόγοι που η δημοκρατία θα καταστεί αναγκαία στο μέλλον.

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του σεμιναρίου ήταν οι εξής:

  1. Η δημοκρατία ως ελευθερία. Το διακύβευμα των εννοιών. Η σωρευτική συνάντηση της ατομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας
  2. Η δημοκρατία ως πολιτεία. Το θεσμικό, αξιακό και ιδεολογικό οπλοστάσιο που καλείται να εμπραγματώσει την καθολική ελευθερία
  3. Η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση και η ολιγαρχική πολιτεία της νεοτερικότητας
  4. Ο χρόνος της δημοκρατίας και η ουτοπία
  5. Το γνωσιολογικό αβαθές της νεοτερικότητας και οι ιδεολογικές της αντινομίες. Η συντηρητική μεθάρμοση του Διαφωτισμού

 


1. Για την πληρέστερη κατανόηση του θέματος της διάλεξης και όσον αφορά την προσέγγιση της τυπολογίας των ανθρωποκεντρικών πολιτειών, παρατίθενται οι δύο παρακάτω πίνακες:

Τυπολογία ανθρωποκεντρικών πολιτειών: πολιτικά συστήματα Τυπολογία ανθρωποκεντρικών πολιτειών: οικονομικά συστήματα

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Σας χαιρετώ καθηγητά. Που μπορώ να βρω τις υπολοιπες διαλέξεις του σεμιναρίου;

George Contogeorgis είπε...

Δεν γνωρίζω εάν θα αναρτηθούν κάποια στιμή. Μπορείτε όμως να αναζητήσετε τον κύκλο των έξι διαλέξεών μου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με θέμα: "Τι είναι και τι δεν είναι δημοκρατία". Λ.χ. μια εξ αυτών:
http://contogeorgis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_13.html