Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Γ. Κοντογιώργης: Η ολιγαρχική μοναρχία της νεοτερικότητας αντιμέτωπη με το μέλλον του ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος




Γ. Κοντογιώργης: Όταν το ανθρωποκεντρικό κοσμοσύστημα ανοίγει πανιά για το μέλλον, η ολιγαρχική μοναρχία της νεοτερικότητας και η αρχή της ενιαίας σκέψης καλά κρατούν (Ηχητικό)

10/11/2015, 14:05

Οι δυτικές κοινωνίες ζουν ακόμη στον 18ο αιώνα, όταν ο κόσμος έχει ήδη μεταβεί στο μέλλον. Την ίδια στιγμή η ελληνική χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα βαθιά δυνατισκό κράτος....
Οι πολίτες, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι μορφές αντίδρασης που επιλέγουν σήμερα στις αποφάσεις ενός πολιτικού συστήματος που το μόνο που κάνει είναι να επιχειρεί να θωρακίζει την δική του ύπαρξη, είναι ατελέσφορες, είπε μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής της πολιτικής επιστήμης Γιώργος Κοντογιώργης.
Χρειάζεται νέος ρόλος και απαίτηση σε καθημερινή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Κυρίως όμως χρειάζεται όλοι να αντιληφθούν ότι οι παγκοσμιοποιημένες  αγορές στη νέα εποχή έχουν προσπεράσει όσους με  εργαλεία του χθες επιχειρούν να τις ανατρέψουν.
Το πολίτευμα της εποχής μας είναι μια αυστηρά ολιγαρχική εκλόγιμη μοναρχία, ενώ στην Ελλάδα η ολιγαρχία αυτή παρουσιάζει έντονα και διαρκή εκφυλιστικά χαρακτηριστικά. Κατά τούτο, το πολιτικό σύστημα έχει μετεξελιχθεί σε ένα βαθύτατα αντιδραστικό σύστημα που οι πολίτες για να το υπερβούν πρέπει να κάνουν πρώτα την προσωπική τους επανάσταση.

3 σχόλια:

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Με τις αναλύσεις του κυρίου Κοντογιώργη θα συμφωνούσαν και οι δημιουργικοί Μαρξιστές, αυτοί δηλαδή που δεν αναπαράγουν θεωρίες με στατικό τρόπο αλλά που τις χρησιμοποιούν ως ένα από τα ερμηνευτικά εργαλεία των κοινωνικών αλλαγών. Το να λες διαχρονικά και για όλες τις περιπτώσεις ότι φταίει ο καπιταλισμός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και δεν οδηγεί στη λύση των προβλημάτων, για παράδειγμα άλλη οργανωτική μορφή είχε ο καπιταλισμός το 1990 και άλλη έχει σήμερα, άλλη ήταν η θέση της Ελλάδας πριν 25 χρόνια στο διεθνές καπιταλιστικό περιβάλλον, παραγωγική και συγκροτημένη χώρα, και άλλη σήμερα, μια κουρελού.