Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Γ. Κοντογιώργης - Το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής - 18.12.2014





https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEjd40KrMxip-Md2IOuX3Qdwl0UDMiSiPoHzUV9DwfHLXjN0HWKYwFlkYrS3z5zxMcF0PS733wPrT_KgPBxkWV7v9ogBRKdjRjTZubDIzIU-uNkyiBDOJL7QGGPTAiSvS0HmGcM1WqGZS3OYn1VjQQZ2RQ0=s0-d-e1-ft



Παρέμβαση του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 18.12.2014 στην ΝΕΡΙΤ. 

Το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής είναι προσχηματικό όπως προσχηματική είναι και η αναφορά της κομματοκρατίας στην εθνική συναίνεση. Αποβλέπει στον εγκιβωτισμό των πολιτών σε διλήμματα που τους εκτρέπουν από τη δυνατότητά τους να σκεφθούν ελεύθερα. Εθνική συνεννόηση σημαίνει τη συνάντηση του κομματικού συστήματος με την κοινωνία των πολιτών, δηλαδή σε πολιτικές που προάγουν το συμφέρον της χώρας. Όμως, που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της η κομματοκρατία, όταν αναφέρεται στην εθνική συνεννόηση είναι η συν-νομή της εξουσίας με λάφυρο το κράτος. Ποιές είναι οι πολιτικές μιας πραγματικής εθνικής συνεννόησης; Η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, που η κομματοκρατία το έστησε και το συντηρεί δίκην οθωμανικής δεσποτείας. Η αμείλικτη άρση των αιτίων, δηλαδή των πυλώνων που προτάσσουν ως εθνική/δημόσια πολιτική την ιδιοποίηση και, περαιτέρω, τη λεηλασία της κοινωνίας δια του κράτους. Οι πυλώνες αυτοί, που είναι το πολιτικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη και η νομοθεσία και, περαιτέρω, η τηλεκρατία, όχι μόνο δεν έχουν αγγιχθεί, αλλά και έχουν θωρακισθεί με προσχηματικό επιχείρημα την μελλοντική "αναθεώρηση" του Συντάγματος. Στην πραγματικότητα, "εθνική" συνεννόηση της ολιγαρχικής κομματοκρατίας υπάρχει και αποτελεί την σταθερά των πολιτικών της: έναντι του μείζονος αντιπάλου της που είναι η κοινωνία των πολιτών, στο να μην αγγιχθούν τα σαθρά πολιτειακά της θεμέλια, στις πολιτικές νομής της εξουσίας που της επιτρέπουν να χρησιμοποιεί την χώρα ως λάφυρο, στη μετακύλυση της ευθύνης για την επίλυση του "ελληνικού προβλήματος" στην κάθε "τρόικα" με αντίτιμο την εκχώρηση των "κλειδιών" της χώρας, στην ενοχοποίηση της κοινωνίας για το χορό της διαπλοκής και της διαφθοράς που έστησε η ίδια και ενέπλεξε και τον τελευταίο πολίτη. 
Ώστε, το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής ομολογεί ότι μια είναι η λύση για τη χώρα: η υπέρβαση της απεχθούς δυναστικής κομματοκρατίας και της ολιγαρχικής νομενκλατούρας που συντηρεί το πολίτευμα σε καθεστώς ανηκέστου βλάβης. Και αυτή δεν μπορεί να γίνει με την εναλλαγή στην εξουσία για τον απλό λόγο ότι κανένας από τους συντελεστές της δεν την θέλει. Η λύση για την κοινωνία των πολιτών είναι μόνο μια: να εξαναγκάσει (όλοι μαζί και καθένας χωριστά), την κομματοκρατία να εναρμονισθεί με την κοινωνική συλλογικότητα, ειδάλλως να θέσει εκποδών, να εκπαραθυρώσει συλλήβδην όλους τους δυνάστες της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: