Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Γ.Κοντογιώργης, Η ΕΡΤ ως παράδειγμα για την Ελλάδα του ενός τρίτου







Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης απαντά στα ερωτήματα της εκπομπής "Life" της 17.6.2013 και στην δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου. 



Ένα διαφορετικό παράδειγμα για μια ΕΡΤ δημοσίου συμφέροντος. Η θητεία μου στην ΕΡΤ το 1985 και 1989 (επίκαιρο απόσπασμα από ένα προηγούμενο σχόλιο).
 " Στους τέσσερις και κάτι μήνες που έμεινα τότε στην κρατική ρ/τ, έγιναν τόσες δομικές παρεμβάσεις και οικονομίες κλίμακας, ώστε για πρώτη φορά και, εάν δεν λαθεύω, για τελευταία, δημοσιεύθηκε πλεονασματικός προϋπολογισμός για ολόκληρο το έτος. Αυτό έγινε, συγκεκριμένα, εφικτό, παρόλον ότι πολλαπλασιάσθηκε ο χρόνος του προγράμματος. Έγινε 24ωρος, με την προσθήκη μιας τρίωρης πρωινής και μιας δίωρης μεσημβρινής παραγωγής.
          Όλες οι παραγωγές ήταν εσωτερικές: η πρωινή, η μεσημβρινή, το θέατρο της Δευτέρας, που επανήλθε από τη Διοίκησή μου, οι εβδομαδιαίες με διεθνή θέματα, οι αθλητικές κλπ. Με άλλα λόγια, ο πολλαπλασιασμός του χρόνου μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος, δεν επέφερε την αύξηση των εξωτερικών παραγωγών. Αντιθέτως. Οι εξωτερικές παραγωγές που διατηρήθηκαν (για το σύνολο της ΕΡΤ), κάλυπταν μόλις 3 έως 3,5 ώρες την εβδομάδα, στο σύνολο του 24ώρου ημερησίου προγράμματος. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για παραγωγές με μεγάλη ιστορία και συμβολή όπως το 15ήμερο Παρασκήνιο και το Μονόγραμμα. Οι τότε εσωτερικές παραγωγές είναι 4 έως 5 φορές περισσότερες, συγκρινόμενες με τις σημερινές, παρόλες τις σαφώς περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες της τότε ΕΡΤ.
          Στις ανωτέρω παραγωγές πρέπει να προσθέσουμε τις ειδησεογραφικές και τις ενημερωτικές, που ήσαν όλες εσωτερικές. Οι παραγωγές αυτές πολλαπλασιάσθηκαν επίσης για δυο λόγους: πρώτον, επειδή η διάρκεια της θητείας μου συνέπεσε με πολλές εκλογές, τις οποίες η ΕΡΤ όφειλε να καλύψει ως έχουσα το ρ/τ μονοπώλιο. Δεύτερον, και κυρίως, διότι απελευθέρωσα την ΕΡΤ από την χειραγώγηση (τη διαπλοκή και ευρέως της διαφθορά) της κομματοκρατίας. Έθεσα εκτός τη διακομματική επιτροπή, που λυμαίνονταν τον Οργανισμό και απαγόρευσα ρητώς τη μετάδοση των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Αντ'αυτών, επέβαλα τις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών με δημοσιογράφους και τα θεματικά "πάνελ" πολιτικών στελεχών και διανοουμένων.
 Προσθέτω τέλος ότι μεταξύ των άλλων, μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε η διοίκησή μου, ήταν και αυτή της δημιουργίας της Διεύθυνσης Αρχείου-Μουσείου, προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ο οπτικοακουστικός μας πολιτισμός. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε το παραγόμενο (ειδησεογραφικό, ενημερωτικό, πολιτισμικό κλπ) οπτικοακουστικό υλικό κατεστρέφετο ολοσχερώς!..
          Ήταν τόσο διάχυτη η βεβαιότητα ότι η ΕΡΤ ήταν κομματικό φέουδο, που ο Πρόεδρος της Πολιτείας, αξίωσε να απολύσω τον Διευθυντή Ειδήσεων επειδή δεν υπέκυψε στις αξιώσεις του. Από την πλευρά μου, κήρυξα τον Πρόεδρο έκνομο, καθώς εκινείτο εκτός συνταγματικής νομιμότητας, και απαγόρευσα τη μετάδοση "της εικόνας και του λόγου του", έως ότου αποκαταστήσει (Βλέπε μέρος της σχετικής αλληλογραφίας με την κυβέρνηση στο Ρ.Σωμερίτης, Ο Ξενόφερτος, Εστία, Αθήνα, 1990).
          Στο ζήτημα της κάθαρσης: έστειλα περισσότερους από δέκα φακέλους διαφθοράς στη δικαιοσύνη (κλοπές υλικού, χρημάτων, δωροδοκίες, παράνομοι διορισμοί κλπ), ενώ αρνήθηκα να υπογράψω το διορισμό 2157 παρανόμων/προεκλογικών προσλήψεων, που είχε καθ'υπόδειξη της κυβέρνησης, αποφασίσει η προηγούμενη Διοίκηση.
          Προκειμένου να μπει σε υγιείς βάσεις το νέο ρ/τ τοπίο, που έμελε να δημιουργηθεί μετά την εισαγωγή της ιδιωτικής ρ/τ, επεξεργάσθηκα σχέδιο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ΕΣΡ, το οποίο υιοθέτησαν οι τότε πολιτικές δυνάμεις, πλην όμως στέγασαν σ'αυτό τη διακομματική επιτροπή, την οποία απέβαλα από την ΕΡΤ!... Συγχρόνως, συνέταξα τον "συνταγματικό" χάρτη, που αφορούσε στους κανόνες διαχείρισης της πολιτικής δυναμικής από την ΕΡΤ, ο οποίος μάλιστα υπεγράφη και από την ΕΣΗΕΑ.
          Η σύντομη θητεία μου στην ΕΡΤ, το 1989, έμεινε γνωστή ως "Δημοκρατική Άνοιξη", η οποία συμπλήρωσε το εγχείρημα του (1,5 μηνός) του 1985.
          Τέλος, κατέλειπα ως καταπίστευμα ένα υπόμνημα/μελέτη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε κατ'εμέ να πραγματοποιηθούν από τους διαδόχους μου, ώστε η κρατική ρ/τ να ελευθερωθεί μονίμως από τον κλοιό της κομματοκρατίας και να ανταπεξέλθει με επάρκεια στη νέα εποχή όπου έμελε να συναντηθεί με την ιδιωτική ρ/τ και τις νέες τεχνολογίες. Μεγάλο μέρος του υπομνήματος αυτού δημοσιεύθηκε, μετά την αποχώρησή μου, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο....".

5 σχόλια:

Ορσαλία Συντελή είπε...

Kύριε καθηγητά
συγχαριτηρια για την αποφαση που πηρατε να καθισετε στον ιδιο καναπε με εναν από τους καθαροαιμους κυνες της κομματοκρατιας.Ομως κακως σκεφτηκατε οτιμπορεινα διαθετει αληθινη ανθρωπινη συμπεριφορα και να παραδεχεται την αληθεια της δυστυχιας μας.
Το οτι οι αποφασεις λαμβανονται ολες στις Βρυξελες το γνωριζει πια και ο αχετος πρωτοετης φοιτητης των εξαθλιωμενων σχολων Νομικης αυτου του τοπου που δεν μας εμαθαν ποτε οτι το συνταγμα μας παραβιαζει καταφορα την αρχη της διακρισης των λειτουργιων και καταργει τους ορους καθε δημοκρατικης λειτουργιας της πολιτειας με το αρ 86 που εχει μεσα του
Επισης κυριε καθηγητα κανεις εξ ημων δεν πιστευει σε ελευθερη δημοσια τηλεοραση ειναι ουτοπια πλατωνικου τυπου Αντιθετα ολοι ξερουμε οτι οσο το κυνοτροφειον θα βγαζει γερμανικους ποιμενικους τα προβατα θα μασουν το κουτοχορτο της αιχρης και δυναστικης κομματοκρατιας.

George Contogeorgis είπε...

Γενικά μιλώντας, θα συμπλήρωνα ότι όταν η ιδιοτέλεια συναντάται με τη μικρόνοα και, μάλιστα, με τη βλακεία, το αποτέλεσμα γίνεται εκρηκτικό. Η απρέπεια και η εμπάθεια συναγωνίζονται στο ισοζύγιο την αμάθεια. Η Λεμπέσης όμως είχε δίκιο. Χωρίς τους βλάκες το σύστημα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Τα σκουπίδια έχουν πάντα μια δεσπόζουσα θέση στη ζωή μας και γι'αυτό το σύστημα τα συγκεντρώνει στις αυλές μας. Απλώς προσποιείται ότι αγνοεί πως τα μηδενικά δεν αθροίζονται.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι έχουν ασχοληθεί με την πολιτική επιστήμη, αντιλαμβάνονται ποια είναι η πορεία του κ. Κοντογιώργη και κάθε σύγγραμμά του έδινε το στίγμα της υγιούς ανάλυσης των φαινομένων απέναντι στην κομματική διάσταση και επιβολή που αναιρούσε τις έννοιες προς όφελός της.
Το ζήτημα είναι ότι δεν περίμενα ο κάθε παπαγάλος του συστήματος, να μην διαθέτει ούτε καν την στοιχειώδη υποκριτική αστική ευγένεια, που τους διακρίνει όλους αυτούς, όταν κάθεται δίπλα στον καθηγητή.
Εκεί εμφανίζουν τις μύχιες σκέψεις τους, εξεγείρονται όπως ο διάολος που βλέπει το λιβάνι και αποκτηνώνονται.

Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι πιο συνεσταλμένοι και να μην προκαλούν.
Ο Καψής αντικατοπρίζει την αλλαζονική λειτουργία του συστήματος, όπως ένας δ.υ που συμπεριφέρεται με αγένεια στον διοικούμενο, διορισμένος από το κόμμα και μη έχοντας στη ζωή του αποκτήσει κάτι με τον αγώνα του, είτε στα γράμματα είτε στη τέχνη.
Οπότε τι απομένει;

Η μικροπρέπεια.

Βλέπετε ο καθηγητής δεν υπήρξε ευνοούμενος παρά της επιστήμης του για την οποία μόχθησε και αναγνωρίσθηκε τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.
Δεν έχει την ανάγκη να συμπεριφερθεί ως πίτμπουλ της εξουσίας, για να κερδίσει τα εύσημα κανενός.
Λειτουργεί τιμώντας το "ψωμί" που τρώει (συγχωρέστε με για την έκφραση) προς όφελος της κοινωνίας την οποία υπηρετεί.

Ανώνυμος είπε...

Κε καθηγητά εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του κλεισίματος αυτής της σάπιας ΕΡΤ και με τον τρόπο που έγινε ακόμα πιο υπέρ.
Όσο για τον ζωέμπορα που το έπαιζε "αντιπρόσωπος" της εξυπνάδας, είναι απ αυτούς που δείχνουν ότι το κυνοβούλειο μ αυτούς δεν θα γίνει ποτέ πραγματικό κοινοβούλειο.
Να στε καλα!
-Νίκος-

Ορσαλια Συντελη είπε...

Είπαμε κυνοβουλιον