Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Ελληνικοτητα και διανοηση,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει το βιβλίο του Γιώργου Κοντογιώργη «Έθνος και “εκσυγχρονιστική” νεοτερικότητα», που κυκλοφορεί από τις ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, την Πέμπτη 19 Απριλίου 2007, στις 12.00, στο café του Βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24).

«Η συγκυρία προκάλεσε την παρέμβαση του συγγραφέα στο ζήτημα του έθνους. Αναφέρομαι στην αντίκρουση που κατέθεσα στο επιχείρημα του Βρετανού ιστορικού Έρικ Χομπσμπάουμ, το 1995.
Στο βάθος του επιστημονικού προβλήματος της μώρας ελλοχεύει, η παραρτηματική ή, η μηρυκαστική λειτουργία μιας μεγάλης μερίδας ιστορικών που, επιπλέον, επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το τεκμήριο της προοδευτικής σήμανσης.
Το αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτής της «εκσυγχρονιστικής» ιστοριογραφίας είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού σε όλα τα επίπεδα του βίου της ελληνικής κοινωνίας. Οικοδόμησε ένα πλέγμα παραμορφωτικών κατόπτρων μέσα από το οποίο προέβαλε αναγνώσεις του ελληνικού παρελθόντος, συνάδουσες με το αξιωματικό επιχείρημα περί της ανωτερότητας του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Τοποθέτησε την ελληνική κοινωνία στη θέση της»περιφέρειας», έναντι της Εσπερίας και, κατ’ επέκταση, αξιολόγησε τις παρεκκλίσεις της από τον ευρωπαϊκό κανόνα ως εξ ορισμού «παραδοσιακές», δηλαδή οπισθοδρομικές και κατώτερες του προοδευτικού γινομένου που ενσάρκωνε η Δύση».
Γ. Κοντογιώργης

Είσοδος ελεύθερη

Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης χρημάτισε Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος-Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ και Υπηρεσιακός Υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Docteur d’ Etat του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ, Υφηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος (και Γενικός Γραμματέας) της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και του European Political Science Network (EPSNET), τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό CNRS. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, και επί σειρά ετών, στο I.E.P. του Παρισιού. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: